Janne´s blogg

Janne´s blogg

Juli - över Kvarken åter till Sverige.

2016Posted by Jan 29 Nov, 2016 22:22

-

1:a Juli. Efter många kontroller av väderläget kan jag sammanfatta att det är osäkert. - Dock om jag seglar iväg 04.00 kan jag ha en tjangs att få en vind från syd senare på förmiddagen. - Sagt och gjort 04.00 går jag ut ur hamnen, kav lugnt - motor ca 1 1/2 timme sedan kommer vinden och åskmolnen börjar torna upp sig på den Finska sidan, men då har jag hunni en bra bit ut. Det artar sig till en kanon fin segling över 6 - 10 m/s hela dagen. Angör Holmön 16.00 efter en snabb segling.

Hamnen i Holmön.

Väderkvarn - man fick vara självförsörjande på dessa öar förr i världen.

Fyren på södra Holmön.

Den kraftiga sydvinden vill inte ge sig, - blir kvar på Holmön i fyra dagar.

-

4:e juli. - Nu får det räcka med denna plats, vinden har mojnat och lite dimma på morgonen då jag släpper förtöjningen. Blir många timmar motor tills en sydvind 4-8 m/s, kommer. Vid Norrbyskär lägger jag ankaret tidigt på em. ingen ide att ligga och kryssa mot sydvinden. Senare på kvällen går jag in till kajen vid Norrbyskär.

5:e juli. - Men i dag vrider vinden till NW och det med besked, det blir 8 - 15 m/s hela dagen. Länge sedan jag loggade 106 nm. på en dagsetapp. Loggade mellan 5 och 8 knop hela dagen. Kl. 21.00 lägger jag ankaret i Bergshamn norr Härnösand, vinden har mojnat till ca: 6 m/s. Sover halvdåligt då vindbyarna rister i riggen ibland.

6:e juli. - På morgonen ökar vinden snabbt till 9 - 12 m/s. Får med möda upp ankaret då vindpressen är mycket stark, svårt att styra upp mot ankaret och parera vindkasten som driver iväg med båten. - Till slut kommer ankaret upp. Seglar iväg med bottenrevad stor och lite genua. Det ger i alla fall farter på över 7 knop för vinden har ökat till NW 14 - 15 m/s. Frampå dagen ligger vinden på 17 - 20 m/s. Åstholms udde rundas på em. Nu börjar jag få vinden rakt emot. Tar mig upp mot Rödön med några slag i den hårda vinden - nu är det storm. Mellan Rödön och Granön går det inte längre - måste ta ner seglen och starta motorn. Går för maskin in i den vredgade Klingerfjärden. Utanför hemmahamnen i Söråker försöker jag med stor möda sätta fendrar, får krypa på däck och låta Agnes driva. Gör några försök att närma mig hamninloppet men måste vända i den hårda vinden och gå ut igen. - avvaktar och försöker tänka ut en strategi. Om jag går med lite högre fart borde jag klara hamninloppet, men hur styra in i Y-bommen med vinden i sida? - med fart gick det bra, och lite välvilliga händer av Calle, Ronny och IngaLisa´s goda böner.

En äventyrligt Norrlandssegling är till ända. Händelserik - solsken, åska, svaga-o hårda vindar,ljusa nätter och naturupplevelser, träffat många härliga människor, IngaLisa och vännerna Raimo och Iris.

-

Hemma på torpet börjar allehanda sysslor gräsklippning m.m. Det vill sig inte bättre än att jag tar i för hårt så jag pajar en disk i ryggen, då jag böjer mig frammåt med Röjsågen. Det blir akut Sjukhusbesök, där jag får diagnosen "Njursten". Protesterar mot läkaren och säger att det är ryggen. Trots min beskrivning med ström och ingen kraft i vänster ben. Jag ger mig, på kvällen ber att få åka hem med hjälp av smärtstillande.

Senare visar det sig att det är ett typiskt Diskbråck. Får problem att gå och köra bil då vänster ben är kraftlöst. Har inga reflexer i benet, och är mycket hudöm.

23:e juli. uppvaktar vi Lisa 60 år, "Drottningen av Långsjön"

Lisa charmar och underhåller sällskapet på alla sätt.

Inga ledsamheter här, Lisa trivs då det är full fart på "tyget".

-

Nu börjar vi också på allvar med renoveringen hos Martin o Titti i deras kök. River ut ett fönster som ska sättas igen, väggar rivs och nya byggs upp, tak läktas, vinden ska göras gångbar med golv och förbättra isoleringen, ny vindslucka ska installeras, och el ska dras, nya köksmoduler monteras m.m.

-

25:e juli. En heldag på havet med IngaLisa, Marika och Henrik, som startade fint. Efter en stunds motorgång på Klingerfjärden noterade den lyhörde kaptenen en ljudförändring i motorljudet - inget kylvatten. - Segel till närmsta vik, ankar och upp med verktyg för impellerbyte - lite skämmigt. Bristande underhåll tyckte besättningen!!!

//



  • Comments(0)//blogg.agnesaallotar.se/#post112