Janne´s blogg

Janne´s blogg

Juni - Äntligen På väg Norrut.

2016Posted by Jan 28 Nov, 2016 16:38

Den efterlängtade "Svensk Norrlands-Finsk Norrlands Seglingen" börjar.

Agnes i Skagshamn.

Söråker ut mot Åstholmsudde till Härnösand, ankar vid Lövvik. Dagen efter via Ulvön till Skagshamn för nattvila.

Nästa hamn blev Norrbyskär söder om Umeå.

Fina tegelhus på ön. Hela ön har en fantastisk historia under sågverksepoken.

Det finns fortfarande spår och lämningar efter verksamheten på ön.

Det finns lika många fina hus uppförda i trä.

Stora fina byggnader, som numera bara står mer eller mindre oanvända.

Efter Norrbyskär blir det en veckas uppehåll. Agnes ligger tryggt i Patholmsvikens båthamn i Umeå. Åker hem till Söråker för fira Felix som tar studenten. Hinner även snikra ett hus till laddstationen för Lisa´s Robotgräsklippare. Deltar och jobbar även på Båtsällskapets arbetsdag i hemmahamnen.

-

En stolt Felix, med en nästan lika stolt familj.

Farmor Inga Lis är kanske stoltast.

-

Tillbaka i Umeå för att bunkra Agnes och fortsätta seglingen norrut.

Seglar vidare norrut med sydliga vindar, enbart Genaker, storen beslagen, den bara klapprar i sjöhävningen. Under dagen bildas en vacker och kraftfull halo runt solen, vad ska detta förebåda?? - kyla ? storm ? - På kvällningen ankrar jag i viken som leder in till Ratan.

Dagen efter segling mot den lilla hamnen i Bjuröklubb. Försiktigt närmar jag mig ingången, -direkt börjar båda ekoloden larma för grunt vatten. Fortsätter smyga in, väl inne i hamnen tar det stopp,har inget vatten under kölen. Sjösätter jollen för att kunna ta mig i land och förtöja. Ber till han där uppe när jag går och sover några timmar, att vädret håller sig lugnt och ingen förändring i vattenståndet. - På morgonen får jag ändå dra mig ut.

Vacker utsikt ut över Bottenviken från berget där fyren Bjuröklubb står.

Bjuröklubb.

Passerar Nyström´s grund vid Piteå. Planerade natthamn på Piteå Rönnskär, men den fina vinden bar ända upp till Mellerstön, där en SXK boj lockade. I morgon blir det mot Luleå. Efter en god måltid somnar jag skönt i natt. Ser fram emot att fånga upp IngaLisa i Luleå om några dagar.

Går 19.30 in i Ettan´s Gästhamn mitt inne i stan i Luleå. Får två dagar på mig att fixa allt i båten, städa, bunkra, planera kommande rutter m.m. - Kl. 20.40 på lördag kväll den 2016.06.18 kommer IngaLisa.

På väg ut ur Luleå hamn, möter vi ett fartyg som heter EIRA. - Precis som Ove´s EIRA på Öland.

Vi har angjort Brändöskär. Väl värt ett besök. Fin uthamn i Luleå skärgård. Vi badar vedeldad bastu, äter gott och myser i ensamheten. Det är tidigt på säsongen, så vi är helt ensamma. Vi stannar två dagar för att uppleva stillheten, ljuset och ron i utskärgården , men också lite beroende på väl mycket vind från fel håll.

Tisdag morgon avseglar vi mot Malören. En liten tuff seglare tar sitt pass. På eftermiddagen närmar vi oss den sägenomspunna ön "Malören" mitt ute i ingenstans i Bottenviken.

"Malören", - här går inte att stanna, förutom i mycket vackert och stabilt väder, finns ingen hamn.

-

Är det en Ö i Caribien? - nej, HaparandaSandskär. Det är sen kväll, men ljuset är fantastiskt.

På sena eftermiddagen ankrar vi på norra delen av "Haparanda Sandskär". Äter gott och lyssnar på musik. - Men ibland får man inte ha det för bra. - På natten börjar det blåsa upp och vi ligger ganska nära stranden och har troligen dåligt fäste i sandbotten. Blir ankarvakt, IngaLis bjuder på varm choklad och bullarm.m.,, men allt går bra 02.30 går jag och lägger mig.

Tidigt på morgonen den 22:a juni startar vi mot Finland. Passerar på håll flera fina sandöar. Det är en bedövande vacker syn i det glittrande vattnet.

23:e juni, på väg in till Uleåborg i Finland. Raimo och Iris har mött upp och lotsar oss in till hamnen, och det var tur, för det var inte enkelt. Hamnen ligger uppe i en älvmynning. Det blir ett kärt välkomnande och möte med dem. Vi träffades 2011, under segling i Spanien, Portugal och Kanarieöarna.

(Så det är sötvatten, därför hade vi inga havstulpaner när vi tog upp båten på hösten.)

24:e juni till 28:e juni. - Vi stannar i fem dagar hos Raimo och Iris, firar midsommar med god middag och vin, promenader och fika i omgångar, sol och klarblå himmel, blev en sen kväll.

Raimo´s ögonstenar.

På väg till marknad i Uleåborg. Här åker man båt till Marknaden och staden.

Uleåborg var en mycket större stad än vi föreställt oss. Här finns allt Högskolor, Universitet, Teatrar, Opracener, stora köpcentra m.m.

Domkyrkan som är Arkitektoniskt en blandning av Protestantisk och Grekisk Ortodox. Kyrkan var färdigbyggd 1777, och fick namnet Sofia Magdalena, efter konung Gustav den III:s maka. Byggmästare Daniel Hagman från Sundsvall. 1822 i maj utbröt en ödestiger brad som förstörde stora delar av staden och även kyrkans tak, men stenväggarna stod kvar. - Snart byggdes kyrkan upp igen under överinseende av Arkitekt Carl Ludvig Engel, och stod klar 1832. Engel var även Arkitekt till Domkyrkorna i Helsingfors och Lappo. - Kyrkan rymmer drygt 1000 personer. Inne i kyrkan finns många fina föremål från 1600-talet till i dag.

Interiör av kyrkan, vid besöket fint och enkelt smyckad till midsommar.

Promenad förbi torget, lägg märke till polisstatyn precis bakom IngaLis.

Raimo visar historiska statyer i miniformat, från olika tidsperioder. Intressant.

27:e juni, På kvällen samlas vi i hamnen för att grilla, prata och ta avsked av varandra. I morgon tar IngaLisa bussen via Haparanda o sedan tåg hem. - Jag avseglar söderut utefter den Finska kusten.

Har nu kommit till Marianiemi, den stora ön söder om Uleåborg.

Ön är berömd för sitt rika växt och fågelliv, och mycket grund runtomkring. Gäller att navigera bra.

På väg hem från en heldag i staden. Till vänster syns Teater -o Operahuset.

-

29:e juni, 05.00 in i nästa åskväder, som artar sig kraftigt, så jag stänger av all elektronik ombord och seglar på död räkning. Senare under dagen kan elen slås på och seglingen mot den lilla ön Maakalla fortsätta.

För ankar invid ön Maakalla, en idyll i den Finska skärgården. Myggorna är som helikoptrar. Äter gott och njuter av ljuset och stillheten. Men är på min vakt, det rådande väderläget gör att kraftiga åskfronter bildas och drar fram med både vind och vågor. natten blir dock lugn och jag sover gott.

30:e juni. - Startar tidigt i den svaga gryningen, natt och dag är nästan lika ljusa. Får ett fantastiskt fint väder med NNO-vind uppe i riggen men vid vatten ytan nästan platt vatten, "Känns som att segla in i Himlen", - nyper mig o vaknar - vi är på väg söderut mot ön "Tankar".

Innan ankomsten till Tankar kommer några kraftiga åsk fronter. Allt går väl och Tankar blir en överraskning. Ett fint stycke natur ö, vilken idyll.

Gamla fina hus på ön.

Fyren på Tankar. Efter rundvandring på ön, koll av väderläget igen. Ringer Marika i Sundsvall och får av henne väderläget vid den Svenska kusten. Jag behöver även det innan jag seglar över Kvarken i morgon.

//  • Comments(0)//blogg.agnesaallotar.se/#post111