Janne´s blogg

Janne´s blogg

Hemma !

2012Posted by Marika 19 Jun, 2012 15:51

.

Söndag 17:e juni. Vaknar upp lite sent, kollar den sparade väderfilen. Väntar hela dagen på ankarplatsen. Regn o dimma råder hela dagen. På eftermiddagen blir vädret sådär underbart försommarvackert, med Ejderfamiljerna simmande utmed stränderna.

Östra hamnen på Arholma, sent söndagkväll.

Kl. 19.30 åker ankaret upp och vi seglar vidare upp mot Öregrund. Vi får en svag SW vid som krusar havsytan till mörkt blått. Vid 22.30 kan vi sätta segel.

Måndag 18:e juni. Natten förflyter med fin segling, så fin så vi beslutar att gå vidare direkt upp till Hudiksvall.

Understens fyr, utanför Öregrundsgrepen.

Ljuset följer oss nu hela dygnet, det känns härligt att nalkas hemtrakterna o hemmafarvatten i midsommartid.

Kl. 19.30 lägger vi till på Kråköns gästbrygga helt ensamma. Vi går en promenad och ser oss omkring, vi tittar på Kjells sommarhus, som ligger mycket vackert i viken på Kråkön. – Eldar upp i bastun vid stranden, tvättar oss och äter jordgubbar med mjölk o flingor. – Mums-.

Kjell lotsar oss i land på Kråkön.

Kjells fina o charmiga sommarhus.

Här ska vi snart bada bastu.

Kråkön sent måndag kväll.

Tisdag 19:e juni. Efter ett lugnt uppvaknande, startar vi den sista biten in till ”Antillas” hemmahamn. – Angör bryggan kl. 12.45-. Vi välkomnas av våra fruar, barn och några vänner.

Söndag förmiddag - Vi närmar oss hamnen.

.

Lennart på fast mark, omgiven av sin hustru Birgitta och Kjell.

.

Drygt ett års segling är tillända. –

Reflexionen och tankarna vi haft tidigare, (se bloggen den 2012-05-30), känns likadant nu.

Det är med stor glädje, men även vemod o tomrum, vi nu sätter ”ett komma” för detta äventyr. För det är inte slut. Det kommer alltid att finnas i våra minnen.

Tack också till våra familjer, kamrater, vänner och långseglare, båtklubbarna i Hudiksvall, Sundsvall och Söråker, som följt oss och gett oss positiva hälsningar, då vi varit fjärran.

. . .

// Lennart Björke, Jan Nyström, Göran Ahlberg, samt deltagare på delsträckor; Göran Ahlberg, Sean Dorothy, Olle Blixt, Bengt Engström, Marika Westrin, Thomas Nordin och Kjell Frändén.

. . . .

19 juni
Antilla med besättning är hemma !

  • Comments(1)//blogg.agnesaallotar.se/#post66

Hemma snart...

2012Posted by Marika 19 Jun, 2012 00:26
19 juni

Idag, tisdag 19 juni kommer dom hem "pöjkarna"...Runt lunchtid räknar dom med att styra in Antilla till sin hemmahamn...

  • Comments(2)//blogg.agnesaallotar.se/#post65

Tyskland,Danmark-Sverige.

2012Posted by Jan 16 Jun, 2012 10:52

Lördag 9:e juni. Koll av väder prognos. Japp…… vi får tre flaggor på vindpilarna från syd, motsvarar ca: 30 – 40 kn. i Gribbfilen. Kanske lite väl mycket att gå ut i, men vi tar beslut att ändå gå kl. 12.00. – Full fart till affären och bunkrar lite mera mat. – Prick 12.00 lämnar vi hamnen och går efter södra landtungan i någorlunda lä för den grövsta sjön, upp till den gula bojen och därefter snett över till grundmärket för sandbanken på vår babordssida, in i den bojade smala norra leden. Sjön vräker över oss från babord och några vågor brakar med dån in över oss i sittbrunnen. ( vi är alltid kopplade) Vågbrotten har en enorm kraft som är svårt att hålla emot med egen muskelkraft.

Efter några timmars motorgång sätter vi focken och börjar segla.

Det går undan bra då vi har full kuling i ryggen – med vågor som gläfser in över oss ibland.

Söndag 10:e juni. Natten går riktigt bra och vi avverkar rejält med distans. Vid tvåtiden avtar vinden, som förutspått och motorn startas och på em. går vi in i Elbebukten. – Närmar oss Coxhaven vid 16.00 – väcker Lennart som sover, överlägger med honom om att fortsätta in till BrYnsbyttel , i medströmmen som vi fortfarande har. Han är inte svårövertalad, 16.45 seglar vi förbi Coxhaven i närmare 9 kn. Kl. 19.00 slussar vi in i BrYnsbYttel. Väl ute ur slussen är vi alltså i Kielkanalen, som egentligen heter "Nord Ostsee Kanal". Besatämmer att gå vidare in i kanalen. Kl. 20.45 får vi en liten grundkänning, kommer dessbättre snabbt loss. Vi går in ca 40 landkilometer, viker av till babord och in på en mindre kanal som heter Gieselau Canal, och övernattar invid en slusskammare med bryggplatser.

Slusskammaren i Brynsbyttel. Alltså på Atlantsidan.

Måndag 11:e juni. Upp 06.30, en kaffetår, tar en promenad i omgivningen. Idylliskt, grönt platt landskap med ekar runt kanalen och vidsträckta ängar med betande kor.

En avvikare in på Gieselau Canal, där vi övernattar. Man får inte köra små båtar i Kielkanalen i mörker.

Landsbygden runt Gieselau Canalen är platt.

Många fina cykelväger finns runt kanalerna.

.

Kl. 08.30 går vi fram till huvudkanalen, fortsätter ca 20 km. till, viker av till babord igen och in till Rensburgh. Hamdlar mat, tankar diesel, bunkrar lite vin -(kanske vi kommer hem till midsommar).

Stora fartyg kör om oss i Kiel Kanalen.

Kjell styr säkert i Kielkanalen.

Under en järnvägsbro går en speciell hänglingondol ( vilken verbal beskrivning), för bilar och persontransport.

.

19.00 slussar vi in i Holtenau på Östersjösidan, betalar slussen som kostar 18 Euro. Väl ute ur slusskammaren styr vi dikt styrbord ner till Kiel.

Ut genom slussen i Holtenau.

En av de många hamnområdena i Kiel.

.

Hittar till slut en ledig hamn plats. Kommande vecka startas den stora regattan ”Kiel Veckan”. Vi kollar en väder prognos med Iridiumen. Ingen vind på tisdag, onsdag väst till nord väst. Vi beslutar att gå med motor tidigt i morgon bitti upp till Rödby på Lolland, i Danmark. Det ligger mitt emot Putgarden på Tyska sidan.

Vi möter flera Holländska, Franska o Tyska Flottister på väg in mot Kielkanalen. Troligen på väg ut i Atlanten för någon övning.

.

Tisdag 12:e juni. Upp 06.30, går med motor upp till Danmark. 17.00 går vi in i Rödby hamn. Köper plattfist till middag. Jättegott.

Rödby hamn på Lolland i Danmark.

En konstnär i Rödby, med sinne för Mekanik, motorer o service, kan det vara en MD 1,a på en hästkraft?

.

Onsdag 13:e juni. Upp 06.40, kaffe, betalar hamnavgiften 26 Euro. Avgår 08.00 i västvinden 6-8 m/s som utlovat. Seglar hela dagen i den fina vinden. Kl. 21.05 går lodet upp till mella 3,8 – 4,1 m. (djupet på platsen är ca 45 m.) Måste varit ett fiskstim.

Kl. 22.00 passerar vi triangelpunkten för Tyskland, Danmark o Sverige.

Jättestora fält med vindkraft snurror omger Danska kuststräckor.

Solnedgång på södra Östersjön.

.

Torsdag 14:e juni. Seglat bra hela natten, kurs 54 grader, fart ca. 6 kn. Kl. 05.30 ser vi den Skånska kusten vis Simrishamn.

Cirkeln sluts för andra gången på vår segling.

19.00 passerar vi mellan Utklippan och Bornholm, för att sedan gippa och gå på utsidan av Öland upp mot Stockholm.

Fredag 15:e juni. I gryningen seglar vi in mellan Gotland o Öland, loggar ca 4,5 – 5,5 kn. Frampå förmiddagen lovar vi upp till kurs 010 grader, och siktar på Stockholm.

Under morgontimmarna avtar vinden och vi stöttar med motor- fick SMS från Mats Ahlenbäck ( Jan´s gamla kapten), med Välkomsthälsning till Sverige. Det värmde i seglarådrorna.

Lördag 16:e juni. Lördag morgon siktar vi Landsort och går vidare upp genom Stockholms vackra arkipelag. Vi går in till Nynäshamn och tankar diesel, handlar lite mat, tar en färsk väderprognos, sedan seglar vi omedelbart vidare.

Vi går med motor i den yttre farleden förbi Möja , Rödlöga förbi innerdelen av Idö till Arholma, och ankrar kl. 02.00 i den östra hamnen.

// JN.

.

  • Comments(1)//blogg.agnesaallotar.se/#post64

Di röde

2012Posted by Marika 12 Jun, 2012 22:27

12 juni

Fick sms av pappa, nu är dom i Rodby. Imorrn går dom upp mot Sverige.

Jag tror minsann sill, potatis o en liten nubbe lockar ! Hemlängtan är nog rätt stor !

// Marika11 juni

Går igenom Kiel-kanalen, imorrn em går vi upp till Danmark.

Vinden är dålig, motorgång...

// Marika

  • Comments(0)//blogg.agnesaallotar.se/#post63

England,Dover - Holland, Van Den Helder.

2012Posted by Jan 08 Jun, 2012 16:38

.

Onsdag 6:e juni. Nationaldag hemma I Sverige, undrar hur dom firar? 04.30 går vi ut från Dover.

Vita klipporna i Dover.

Ovanför Dovers hamn ligger Slottet som Hitler utsett till sin sommarbostad, då han vunnit över England, och därför aldrig bombade. Nu vann inte Hitler kriget över England, så slottet förblev intakt.

.

Sätter segel i sydvinden som ger oss 6 kn. fart. Vädret är soligt och fint mitt på dagen, men kallt på kvällar och nätter. Vi möter många fartyg av allehanda storlekar och utföranden. Kjell är inget vidare kry i magen, kan vara en släng av sjösjuka. Vi ger honom några piller så han får sova hela den kommande natten. Han har även gjort en mindre ögonoperation bara för någon dag sedan, så det kan sitta lite trötthet i kroppen.

Torsdag 7:e juni. Kjell sovit hela natten på medecinen, så vi hoppas han kryat på sig och kan vara med och segla framöver. - Dåligt med vind på morgonsidan, motor i stort sett hela dagen, Vi anlöper Den Helder kl. 13.45.

Vi närmar oss Holland och inloppet till Van Den Helder.

Övningsramp för livflottar i Den Helder inloppet.

Den Helder.

Kjell, Thomas o Lennart framför en U-båt i Den Helder hamn.

Panzar kryssare från 1800- talets senare hälft. Man rammade helt enkelt fienden ibland.

.

Fredag 8:e juni. I dag ska våran ”unge ingenjören” mönstra av och flyga hem till sin Annica och dotter. Vi följer honom till tåget som går in till Amsterdam. Det är med saknad vi släpper iväg honom hem.

Vi hade planerat att segla vidare i dag, men vindarna är lite för kraftiga upp mot 35 kn. Vi håller ett öga på vädret under dagen, så får vi se om vi kan gå på lördag mitt på dagen.

// JN.

  • Comments(0)//blogg.agnesaallotar.se/#post62
Next »